ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ

´Η: ´Ενα μÝρος üπου η ψυχÞ της ΕλλÜδας ακüμη ζει.

Απü το βιβλßο "Η δικÞ μου ΕλλÜδα" του ºβαρ Παπαδüπουλου ΣÜμουελσεν.
ΜετÜφραση απü τα νορβηγικÜ στα ελληνικÜ: ΚυριακÞ Παπαδοποýλου ΣÜμουελσεν

 

«´Ιρβαρ, ºρβαρ! Καλþς ορßσατε!» Εßναι ο γÝρος ιερÝας του χωριοý, ο παππα-Γιþργης που με φωνÜζει καθþς φτÜνω στην πλατεßα, τüπο συνÜντησης και καρδιÜ του χωριοý. Δυσκολεýεται λßγο να προφÝρει το üνομα ºβαρ σωστÜ, αλλÜ χαμογελÜ και απλþνει τα χÝρια του. Εýχεται σε μÝνα και την υπüλοιπη οικογÝνεια το καλþς üρισες. Κι εγþ απαντþ, üπως εßναι το Ýθιμο, üτι χαßρομαι που τον βρßσκω καλÜ. Με προσκαλεß να καθßσω στο μικρü τραπÝζι στο υπαßθριο καφενεßο üπου κÜθεται μαζß με μερικοýς απü τους γÝρους του χωριοý. ΚÜθονται και παρακολουθοýν üσα συμβαßνουν γýρω τους και ανταλλÜσσουν νÝα. Με ρωτÜ τι θÝλω να πιω, θÝλω ρακß, μπýρα, λεμονÜδα Þ καφÝ; ΠαραγγÝλνει και με ρωτÜ πþς εßναι η ζωÞ στη Νορβηγßα και πüσο κρýοκÜνει εκεß τþρα.

Οι κÜτοικοι μας γνωρßζουν μετÜ απü πολλÜ χρüνια επισκÝψεων. Εγþ, η ελληνßδα γυναßκα μου η ΚυριακÞ και τα δυο μας αγüρια ο ΝικολÜι και ο ΑντρÝας Ýχουμε γßνει σιγÜ-σιγÜ Ýνα μüνιμο κομμÜτι της καλοκαιρινÞς εικüνας του χωριοý. ΚÜποια χρÞματα που κληρονομÞσαμε απü τον πεθερü μου, μας Ýδωσαν πριν μερικÜ χρüνια τη δυνατüτητα να πραγματοποιÞσουμε το üνειρü μας για Ýνα δικü μας σπßτι στην ΕλλÜδα. Το πρþτο ερþτημα που μας γεννÞθηκε Þταν σε ποιο μÝρος της χþρας θα θÝλαμε να εγκατασταθοýμε. Δεν θÝλαμε να μεßνουμε σε μια μεγαλοýπολη. Τα Üλλα κριτÞρια που βÜλαμε Þταν üτι δεν θα Ýπρεπε να εßναι τουριστικü μÝρος, το καλýτερο θα Þταν Ýνα μικρü χωριü üπου κανεßς θα μποροýσε να ζÞσει μßα Þρεμη ζωÞ. Το μÝρος θα Ýπρεπε να διαθÝτει τα εντελþς απαραßτητα μαγαζιÜ, τουλÜχιστον Ýνα φοýρνο και Ýνα μπακÜλικο. Θα Ýπρεπε να Ýχουμε θÝα προς τη θÜλασσα και δυνατüτητα πρüσβασης στο χωριü με αυτοκßνητο απü τη Νορβηγßα. Και βÝβαια το σπßτι θα Ýπρεπε να ταιριÜζει στο πορτοφüλι μας. ΑυτÜ και Üλλα πολλÜ τα βρÞκαμε στον ¶γιο ΒλÜσιο. ΒρÞκαμε Ýνα τριþροφο σπßτι που Ýχρηζε γερÞς επισκευÞς, τÝσσερα λεπτÜ περπÜτημα απü την πλατεßα του χωριοý. Στο μικρü οικüπεδο μπροστÜ απü το σπßτι υπÞρχαν διÜφορα οπωροφüρα δÝντρα: πορτοκαλιÜ, λεμονιÜ, καρυδιÜ και συκιÜ, και βÝβαια δεν πρÝπει να παραλεßψουμε την κληματαριÜ που με το φýλλωμÜ της σχηματßζει Ýνα σκιερü σκÝπασμα πÜνω απü τη μικρÞ αυλÞ üπου καθüμαστε συχνÜ και απολαμβÜνουμε τη θÝα προς το Αιγαßο πÝλαγος που βρßσκεται χαμηλüτερα.
¼λοι σταματοýν και μας καλωσορßζουν, και κÜθε φορÜ απαντÜμε, üπως απαιτεß το Ýθιμο «καλþς σας βρÞκαμε, εßναι ευχÜριστο που σας βρßσκουμε σε καλÞ υγεßα.»
Δεν Ýχει περÜσει πολλÞ þρα απü τüτε που φτÜσαμε στο σπßτι και να σου η Ευρυδßκη, η πιο κοντινÞ μας γειτüνισσα, Ýρχεται με αυγÜ, φροýτα, λÜδι και ντομÜτες, Ýτσι για να Ýχουμε κÜτι για αρχÞ. ΞÝρουμε απü πεßρα üτι θα επακολουθÞσουν και Üλλα αργüτερα.
Η Ευρυδßκη και ο Üντρας της ο ¶γγελος δεν Ýχουν πολλÜ χρÞματα, αλλÜ, üπως οι περισσüτεροι φρουτοπαραγωγοß εδþ, εßναι αυτÜρκεις. ΠαρÜγουν το δικü τους λÜδι, κι επßσης Ýχουν κüτες και λßγες κατσßκες που δßνουν γÜλα για την παραγωγÞ τυριοý και κρÝας για κÜποια μεσημεριανÜ γεýματα. ¼πως οι περισσüτεροι Üλλοι φτιÜχνουν και το δικü τους κρασß και τα δικÜ τους οινοπνευματþδη μüνοι τους. Δεν υπÜρχει καμßα απαγüρευση για κÜτι τÝτοιο στην ΕλλÜδα.

Το üνομα του χωριοý «¶γιος ΒλÜσιος» προÝρχεται απü μßα απü τις εκκλησßες του χωριοý που εßναι αφιερωμÝνη στον ¶γιο ΒλÜσιο, Ýναν Üγιο που Ýζησε τον 4ο αιþνα. Ο ΒλÜσιος Þταν επßσκοπος ΣεβÜστειας (πρþην Αρμενßα, σÞμερα Ýνα τμÞμα της Τουρκßας) üπου κατοικοýσε μÝσα σε μßα σπηλιÜ. ¹ταν μεταξý Üλλων γνωστüς και για το üτι μποροýσε να εξημερþνει Üγρια ζþα.
ΚÜθε ορθüδοξη εκκλησßα εßναι αφιερωμÝνη σε Ýναν απü τους αναρßθμητους αγßους που υπÜρχουν, και με αυτüν τον τρüπο συνεχßζεται η παρÜδοση απü την αρχαιüτητα üπου κÜθε ναüς Þταν αφιερωμÝνος σε κÜποιο επιλεγμÝνο θεü.
Ο Üγιος της κÜθε εκκλησßας γιορτÜζεται με πανηγýρι τη μÝρα της γιορτÞς του. Ο ¶γιος ΒλÜσιος γιορτÜζει στις 11 Φεβρουαρßου και το χωριü θα Ýπρεπε κανονικÜ να διοργανþνει το πανηγýρι του τüτε. ΑλλÜ το ΦεβρουÜριο κÜνει κρýο και υπÜρχει μεγÜλη πιθανüτητα βροχÞς, ναι, αν εßναι κανεßς ιδιαßτερα Üτυχος μπορεß και να χιονßζει. Γι’ αυτü και το πανηγýρι γßνεται το καλοκαßρι. ΥπÜρχει Ýνα μικρü εξωκκλÞσι περßπου Ýνα χιλιüμετρο βüρεια απü τον ¶γιο ΒλÜσιο στο νεκροταφεßο του χωριοý, που δικαιολογεß το λÜθος χρüνο για τη διοργÜνωση του πανηγυριοý. Το εξωκκλÞσι εßναι αφιερωμÝνο στην Αγßα ΠαρασκευÞ που γιορτÜζει στις 26 Ιουλßου. Η ΠαρασκευÞ γεννÞθηκε στη Ρþμη περßπου το Ýτος 140 απü ´Ελληνες γονεßς. 30 χρüνια
αργüτερα πÝθανε με μαρτυρικü θÜνατο, αφοý εßχε ομολογÞσει την πßστη της σαν χριστιανÞ. Εκτüς απü αυτü το εξωκκλÞσι υπÜρχει ακüμη Ýνα ενÜμισι χιλιüμετρο πιο κÜτω απü το χωριü. Αυτü εßναι αφιερωμÝνο στην Αγßα Μαρßνα που γιορτÜζει μια βδομÜδα πριν στις 17 Ιουλßου. ΦυσικÜ και αυτÞ η μÝρα γιορτÜζεται.
Ο γιορτασμüς της Αγßας Μαρßνας αρχßζει με üλους στο χωριü φορþντας τα πιο καλÜ τους ροýχα, να πηγαßνουν για προσκýνημα στο μικρü εξωκκλÞσι. Εκτüς απü τον ßδιο τον παππÜ του χωριοý προσκαλοýνται Üλλοι δýο παππÜδες απü γειτονικÜ χωριÜ, üπως αρμüζει στο γιορτασμü ενüς απü τους αγßους του χωριοý.
Το μικρü εξωκκλÞσι δεν χωρÜει πολλοýς περισσüτερους εκτüς απü τους παππÜδες. Γι’ αυτü οι περισσüτεροι απü τους κατοßκους του χωριοý Ýχουν συγκεντρωθεß στο ýπαιθρο μαζß με τους κατοßκους γειτονικþν χωριþν που θÝλουν να συμμετÜσχουν στο γιορτασμü. H συγκÝντρωση 300 ατüμων καθιστÜ σχεδüν αδýνατο να κινηθεß κανεßς στο μικρü χþρο üπου φυλλοβüλα δÝντρα συμπλÝκουν τα κλαδιÜ τους και σχηματßζουν μßα προστατευτικÞ, δροσερÞ σκεπÞ. Στην Üκρη Ýχει στηθεß Ýνας μικρüς πÜγκος üπου πουλιοýνται παιχνßδια για τα παιδιÜ. Εδþ μπορεß κανεßς να αγορÜσει απü αθþα παιχνßδια και πολýχρωμες μπÜλες ως και φλογÝρες και θορυβþδη πλαστικÜ üπλα.
¼ταν τελειþσει η ακολουθßα και οι παππÜδες Ýχουν ευλογÞσει üλους με αγιασμü, η συνοδεßα παßρνει το δρüμο σιγÜ-σιγÜ προς τα πÜνω ακολουθþντας το παλιü πÝτρινο μονοπÜτι που ελßσσεται ανÜμεσα απü θÜμνους, ελαιþνες και οπωροφüρα δÝντρα.

Τα καφενεßα, που üλα μαζß εßναι πÝντε, βγÜζουν Ýξω ü,τι Ýχουν και δεν Ýχουν απü καρÝκλες και τραπÝζια. ΤÝσσερα απü τα καφενεßα περιβÜλλουν την κεντρικÞ πλατεßα· το τελευταßο βρßσκεται σε μßα λßγο πιο μικρÞ πλατεßα μερικÜ μÝτρα πιο κÜτω. ΚÜθε καφενεßο Ýχει τη δικÞ του πελατεßα, ενþ ο παππÜς γυρßζει γýρω-γýρω. Μπορεß να τον συναντÞσει κανεßς σε üλα τα καφενεßα και μ’ αυτü τον τρüπο δεßχνει üτι ανÞκει σε üλους.
Και οι δýο πλατεßες εßναι üπως οι περισσüτερες ελληνικÝς πλατεßες στα χωριÜ ευλογημÝνες με Ýνα μεγÜλο πλÜτανο, ο οποßος προσφÝρει σκιÜ στους επισκÝπτες των καφενεßων.

Εδþ συγκεντρþνονται λοιπüν οι Üνθρωποι, εýχονται ο Ýνας στον Üλλον χρüνια πολλÜ και παραγγÝλνουν ü,τι το κÜθε καφενεßο Ýχει να προσφÝρει απü φαγητü, συνÞθως κοτüπουλο Þ κÜποιο Üλλο κρεατικü που Ýχει παρασκευαστεß σε μεγÜλες ποσüτητες ειδικÜ γι’ αυτÞ τη μÝρα. Απü ποτÜ μπορεß κανεßς να διαλÝξει κυρßως ανÜμεσα στη ρετσßνα, τη μπýρα και το ρακß. Αν θÝλει κανεßς να πιει κÜτι μη οινοπνευματþδες, μπορεß να διαλÝξει ανÜμεσα στην κüκα-κüλα Þ σε Ýνα ελληνικü χυμü απü φροýτο.
Επακολουθεß επßδειξη κυκλικþν χορþν. Φορþντας τις üμορφες τοπικÝς ενδυμασßες τους οι μεγαλýτεροι μαθητÝς δεßχνουν τι μποροýν να κÜνουν, και δεν εßναι λßγα αυτÜ που καταφÝρνουν. Τις τελευταßες βραδιÝς τους βλÝπαμε να κÜνουν πρüβες Ýξω απü τον τοπικü μορφωτικü σýλλογο. Με αυτÞ την επßδειξη τελειþνει η γιορτÞ για την Αγßα Μαρßνα, Ýνας γιορτασμüς που μÜλλον μπορεß κανεßς να τον δει σαν προεüρτια για τη γιορτÞ που θα επακολουθÞσει εννιÜ μÝρες αργüτερα, το επßσημο πανηγýρι του χωριοý. Τüτε θα γιορτÜσουμε την Αγßα ΠαρασκευÞ που αντικαθιστÜ τον ¶γιο ΒλÜσιο, τον Üγιο που δυστυχþς γιορτÜζει σε μßα μη ευνοúκÞ ημερομηνßα.
ΞανÜ οι κÜτοικοι πηγαßνουν προσκυνητÝς σε Ýνα μικρü εξωκκλÞσι. Και αυτÞ τη φορÜ συμμετÝχουν τρεις παππÜδες στην ακολουθßα και πÜλι υπÜρχει η ευλογßα με αγιασμü και η πþληση παιχνιδιþν στα παιδιÜ.
Αφοý επιστρÝψουν üλοι, το χωριü παßρνει μια ανÜσα, πριν αρχßσει το πανηγýρι για τα καλÜ.
ΑυτÞ τη φορÜ üλα γßνονται στην κÜτω πλατεßα που Ýχει διακοσμηθεß με ελληνικÝς σημαßες για την περßσταση. ΚαρÝκλες και τραπÝζια πλαισιþνουν τις Üκρες του χþρου της γιορτÞς και Ýνας φουριüζος ιδιοκτÞτης καφενεßου κÜνει ü,τι μπορεß για να τους ικανοποιÞσει üλους.
Ο κοινοτÜρχης Ýρχεται, χτυπÜ το μικρüφωνο και λÝει μερικÜ επßσημα λüγια για τη μÝρα. ΜετÜ κÜθεται μαζß με τους μουσικοýς που εßναι τοπικοß οργανοπαßκτες που παßζουν παραδοσιακÞ μουσικÞ. Το κυρßως üργανο εßναι το λαοýτο, ενþ η σýνθεση της ορχÞστρας αποτελεßται ακüμη απü το κλαρßνο, μßα παραλλαγÞ του κλαρινÝτου για δημοτικÞ μουσικÞ, και απü την πßπιζα, μßα μεγÜλη ξýλινη φλογÝρα.
Στην ΕλλÜδα οι δημοτικοß χοροß αποτελοýν μÝρος της ζωντανÞς κουλτοýρας και εδþ στον ¶γιο ΒλÜσιο σπÜνια χορεýουν με κÜποιο Üλλο εßδος μουσικÞς. Και τα παιδιÜ και οι μεγαλýτεροι μπαßνουν στο χορü. Χορεýουν και κυκλικοýς χοροýς και ζεúμπÝκικο üπου οι Üντρες εντυπωσιÜζουν με τις ατομικÝς επιτεýξεις τους. ΣιγÜ-σιγÜ μπαßνουν και αρκετÝς γυναßκες σ’ αυτü το χορü.
Σε αντßθεση με τις φωτεινÝς νορβηγικÝς νýχτες, η νýχτα εδþ εßναι κατÜμαυρη και φωτßζεται μüνο απü λÜμπες και απü χαμογελαστÜ πρüσωπα. Ακüμη και τα μεσÜνυχτα κÜνει τüση ζÝστη, που κανεßς αισθÜνεται καλýτερα με κοντομÜνικη μπλοýζα. Μßα Üλλη διαφορÜ εßναι üτι τα παιδιÜ, μικρÜ και μεγÜλα, εßναι μαζß με τους μεγÜλους üλη την þρα, ακüμη και στο χορü. ΜερικÜ τρÝχουν γýρω-γýρω μακριÜ απü τους γονεßς τους, αλλÜ κανεßς δεν ανησυχεß. Εδþ üλοι αποτελοýν μÝρος μιας μεγÜλης οικογÝνειας, και αν κανεßς χρειαστεß βοÞθεια, κÜποιος θα του την προσφÝρει. Η γιορτÞ εßναι για üλους και δεν υπÜρχει λüγος να φýγει κανεßς πριν χορτÜσει γλÝντι, και κανεßς βÝβαια δεν το κÜνει. Εßναι νωρßς το πρωß, üταν τα τζιτζßκια αντικαθιστοýν τους μουσικοýς, και εμεßς κουρασμÝνοι και ευχαριστημÝνοι ξεκινÜμε για το σπßτι για να πÜμε για ýπνο.

Που μπορεß κανεßς να βρει αυτü το μικρü, φιλικü και λßγο ανþνυμο χωριü, τον ¶γιο ΒλÜσιο;
Βρßσκεται στη χερσüνησο του Πηλßου που εξÝχει στο Αιγαßο πÝλαγος, ανÜμεσα απü την ΑθÞνα και τη Θεσσαλονßκη, περßπου 17 χλμ. απü την πüλη του Βüλου.
Η χερσüνησος Ýχει πÜρει το üνομÜ της απü την οροσειρÜ του Πηλßου üπου η ψηλüτερη κορυφÞ υψþνεται στα 1610 μÝτρα. Εδþ υπÜρχει ακüμη και Ýνα χιονοδρομικü κÝντρο.
Σýμφωνα με τον μýθο απü την αρχαιüτητα, οι Üνθρωποι πßστευαν üτι σ’ αυτÞ την περιοχÞ ζοýσαν οι ΚÝνταυροι (απü τη μÝση και πÜνω Üνθρωποι και απü τη μÝση και κÜτω Üλογα).
Το βουνü εßναι ασβεστþδες και πορþδες και απορροφÜ τις βροχοπτþσεις και τα νερÜ απü τα χιüνια που λειþνουν, τα οποßα αναβλýζουν πιο κÜτω σαν καθαρü σαν κρýσταλλο και κρýο νερü. Το νερü ρÝει και κυλÜ σε ρυÜκια που δßνουν ζωÞ και αναβλýζει απü βρýσες και πηγÝς. Εδþ οι πλαγιÝς εßναι πρÜσινες και Ýχουν Üφθονη βλÜστηση üλο το χρüνο. ¸να εξαιρετικü μÝρος για την καλλιÝργεια φροýτων και λαχανικþν. ¸ρχονται Üνθρωποι απü μακριÜ για να πÜρουν νερü απü τις βρýσες των τοπικþν χωριþν.
Ο ¶γιος ΒλÜσιος βρßσκεται σ’ αυτü το εýφορο τοπßο, σε Ýνα υψüμετρο περßπου 300 μÝτρων. ¸νας δρüμος στριφογυρßζει μÝχρι εδþ απü τον παραλιακü δρüμο στη δυτικÞ πλευρÜ της χερσονÞσου. Η τοποθεσßα χαρßζει μßα υπÝροχη θÝα προς το τοπßο και το Αιγαßο πÝλαγος πιο κÜτω.
ΜÝνουν περßπου 500 Üνθρωποι στο χωριü üπου μπορεß κανεßς να βρει τρßα ολüκληρα μπακÜλικα, απü τα οποßα το μεγαλýτερο Ýχει μßα αρκετÜ καλÞ ποικιλßα. ΥπÜρχει επßσης Ýνας φοýρνος και Ýνα κρεοπωλεßο, που ανοßγει κÜθε ΠαρασκευÞ και ΣÜββατο. Ο κρεοπþλης πουλÜ πρüβατα και κατσßκες που εκτρÝφει ο ßδιος. Αν τον συναντÞσει κανεßς σε Ýνα απü τα καφενεßα, δÝχεται πρüθυμα παραγγελßες για την επüμενη φορÜ που θα εßναι ανοιχτüς. ΦτιÜχνει φανταστικÜ λουκÜνικα με μπαχαρικÜ και ο πελÜτης μπορεß μüνος του να διαλÝξει ποιο κομμÜτι κρÝατος θα αλεστεß για να γßνει κιμÜς. Ο κιμÜς αλÝθεται, ενþ ο πελÜτης εßναι παρþν.
¼πως προαναφÝρθηκε, υπÜρχουν πÝντε καφενεßα εδþ. ΥπÜρχει επßσης μßα ταβÝρνα αλλÜ εßναι ανοιχτÞ μüνο τα καλοκαßρια και τüτε μüνο τα Σαββατοκýριακα. ΚρατιÝται στη ζωÞ απü Ýλληνες τουρßστες που κÜνουν διακοπÝς στις παραλßες πιο χαμηλÜ απü το χωριü. Πολλοß Ýρχονται επßσης απü το Βüλο. Ξεφεýγουν απü τη ζÝστη στην πüλη για μερικÝς þρες για να απολαýσουν τον καθαρü αÝρα και τη θÝα που προσφÝρει ο ¶γιος ΒλÜσιος.
Κανεßς δεν ξÝρει με σιγουριÜ πüσων ετþν εßναι το χωριü, ξÝρουν μüνο üτι εßναι παλιü χωριü. Σε κÜποια χωριÜ λßγο πιο βüρεια βρÝθηκαν ßχνη οικισμþν που εßναι τουλÜχιστον 8000 ετþν.
Ο ¼μηρος αναφÝρει üτι οι κÜτοικοι της χερσονÞσου συμμετεßχαν στον Τρωικü πüλεμο, περßπου χßλια χρüνια προ Χριστοý. Αργüτερα η περιοχÞ υπÝστη επιδρομÝς και κατοχÝς απü διÜφορους λαοýς, μεταξý των οποßων Þταν οι ΣλÜβοι και οι ΦρÜγκοι. Το 1423 κατÝλαβαν την περιοχÞ οι Τοýρκοι και την κατεßχαν ως το 1881, οπüτε η τρßτη εξÝγερση εναντßον τους τελικÜ Þταν επιτυχÞς.
Οι πιο παλιοß οικισμοß βρßσκονται σε ορεινÝς περιοχÝς σε ασφαλÞ απüσταση απü τους πειρατÝς που λυμαßνονταν τα παρÜλια για πολλοýς αιþνες. Οι παραλιακοß οικισμοß δεν εßναι παλαιüτεροι απü 300 χρüνια.
Στο τοπßο γýρω απü τον ¶γιο ΒλÜσιο, üπως και σε πολλÜ Üλλα μÝρη στο ΠÞλιο, υπÜρχουν πεζοýλες κτισμÝνες στις πλαγιÝς που δεßχνουν üτι οι Üνθρωποι εδþ και πολý καιρü καλλιεργοýν αυτÞ τη γη. Η ελιÜ Þταν ßσως η σπουδαιüτερη καλλιÝργεια μÝσα απü τους αιþνες ως τις μÝρες μας. Πριν το δεýτερο παγκüσμιο πüλεμο τα λιμÜνια του Πηλßου Þταν σημαντικÜ σημεßα εξαγωγÞς του πολýτιμου, χρυσοý ελαιüλαδου. Τþρα η καλλιÝργεια των φροýτων παßζει üλο και πιο σημαντικü ρüλο. ΑυτÜ που καλλιεργοýνται εßναι κυρßως βερßκοκα, ροδÜκινα και νεκταρßνια, αλλÜ υπÜρχουν επßσης δαμÜσκηνα, μÞλα, αχλÜδια, εσπεριδοειδÞ και πολλÜ Üλλα στις πλαγιÝς αυτÝς. Ακüμη υπÜρχουν Üγριες συκιÝς και καρυδιÝς.
ΣυχνÜ υπενθυμßζεται το γεγονüς üτι ο ¶γιος ΒλÜσιος κτßστηκε πολý πριν τα αυτοκßνητα. ΠεριοχÝς üπου μπορεß να φτÜσει κανεßς με αυτοκßνητο εßναι εßδος σε Ýλλειψη. ΚατÜ Ýνα μεγÜλο μÝρος τα σπßτια εßναι συνδεμÝνα με πλακüστρωτα καλντερßμια που ταιριÜζουν ωραιüτατα με τους ανθρþπους και τα μουλÜρια, αλλÜ üχι με τα σýγχρονα μÝσα συγκοινωνßας που εμÜς δεν μας λεßπουν καθüλου.
Απü την Üλλη πλευρÜ υπÜρχουν Üφθονα μικρÜ αυλÜκια. ¸να πολýπλοκο δßκτυο μεταφÝρει νερü απü τις πλαγιÝς που βρßσκονται πιο ψηλÜ στα κτÞματα και στις καλλιεργÞσιμες εκτÜσεις πιο χαμηλÜ απü το χωριü. Τα αυλÜκια διακλαδßζονται και το νερü κελαρýζει στην Üκρη των μονοπατιþν, ξεχειλßζει στις αυλÝς, μπαßνει μÝσα απü σπßτια και βγαßνει Ýξω απü τρýπες στους πÝτρινους φρÜχτες. ¸νας Üντρας γυρνÜει γýρω-γýρω και κλεßνει μερικÜ απü τα κανÜλια, ενþ ταυτüχρονα ανοßγει κÜποια Üλλα. Εßναι η δουλειÜ του. ¸να μεγÜλο μÝρος της μÝρας το περνÜ τριγυρßζοντας στο χωριü και φροντßζοντας üλες οι περιοχÝς να παßρνουν το μερßδιο που τους αναλογεß απü το ζωοδüτρο νερü.

¸χει γÜμο στο χωριü. Η Ασπασßα, κüρη της Τοýλας και του ΓιÜννη, θα παντρευτεß το ΔημÞτρη. ¼λο το χωριü Ýρχεται για να συμμετÝχει. ¸χουμε προσκληθεß στο σπßτι της μητÝρας της νýφης δýο μÝρες πριν απü το γÜμο. Εδþ δεßχνουν στην οικογÝνεια και στους φßλους την προßκα, που εßναι τα πρÜγματα που η νýφη φÝρνει μαζß της στο γÜμο. ΣυχνÜ εßναι αντικεßμενα που Ýχουν συγκεντρωθεß επß πολλÜ χρüνια. Μαζß με τα δþρα αποτελοýν ü,τι χρειÜζεται για να στηθεß το καινοýριο σπιτικü.
Σýμφωνα με την παρÜδοση η προßκα μεταφÝρεται γýρω-γýρω στο χωριü για επßδειξη. Γι’ αυτü το σκοπü χρειÜζονται κουβαλητÝς, πολλοß κουβαλητÝς. Αυτüς εßναι και Ýνας απü τους λüγους που εßμαστε εδþ. ¸τσι, αφοý θαυμÜσουμε τα αντικεßμενα απü κοντÜ, θα λÜβουμε κι εμεßς μÝρος στην πομπÞ.
Πριν το ξεκßνημα σερβßρονται μεζÝδες και ρακß Ýξω στην ταρÜτσα, ενþ τοπικοß οργανοπαßκτες παßζουν χορευτικοýς σκοποýς. Λßγοι εßναι αυτοß που αφÞνουν την ευκαιρßα να πÜει χαμÝνη. Σýντομα κýκλοι απü ανθρþπους που χορεýουν κυματßζουν γýρω-γýρω στην ταρÜτσα. Το κÝφι εßναι στο αποκορýφωμÜ του. Αργüτερα οι ßδιοι οργανοπαßκτες θα παßζουν μουσικÞ κατÜ τη διÜρκεια της πομπÞς.
¸νας-Ýνας μπαßνουμε στο σπßτι για να πÜρουμε κÜτι να κουβαλÞσουμε. Ακüμη κι ο γιος μας ο ΝικολÜι που τüτε δεν Þταν παραπÜνω απü 6 ετþν, παßρνει Ýνα χαλÜκι. ¼πως κι εμεßς το θεωρεß τιμÞ του. Παßρνουμε πετσÝτες, μαξιλÜρια, σεντüνια, χαλιÜ, τραπεζομÜντηλα και Üλλα, τα βÜζουμε στους þμους μας και βγαßνουμε Ýξω για να γßνουμε μÝρος της ακολουθßας που Þδη ξετυλßγεται σαν φßδι στους δρüμους του χωριοý. Προπορεýεται Ýνας νÝος που κρατÜ Ýναν κüκορα στολισμÝνο με Ýνα κüκκινο φιüγκο (σýμβολο γονιμüτητας) και Ýνα ταψß μπακλαβÜ, Ýνα γλυκü γεμÜτο καρýδια και μÝλι που το κερνοýν στις μεγÜλες γιορτÝς. ΜετÜ απü μßα πορεßα σε φιδωτü σχÞμα καταλÞγουμε στο σπßτι üπου περιμÝνουν ο γαμπρüς και η οικογÝνειÜ του.
ΞανÜ μας σερβßρουν μεζÝ και ρακß. Το γλÝντι συνεχßζεται.

ΠÝρασαν δýο μÝρες. ΠÜλι εßμαστε καλεσμÝνοι στο σπßτι της νýφης και πÜλι συγκεντρωνüμαστε στην ταρÜτσα üπου σερβßρονται ρακß και διÜφοροι μεζÝδες. Τη νýφη δεν τη βλÝπουμε. Εßναι κλεισμÝνη μÝσα στο σπßτι üπου γυναßκες συγγενεßς με την οικογÝνεια τη βοηθοýν με το τελευταßο στüλισμα. ΤελικÜ εμφανßζεται με üλη της την Üσπρη αγγελικÞ λÜμψη. Μαζß με τον πατÝρα της και τους οργανοπαßκτες θα οδηγÞσει τους παρευρισκüμενους στην εκκλησßα.
Εδþ στÝκεται ο γαμπρüς και περιμÝνει μαζß με τη συνοδεßα του. Αφοý χαιρετιστοýν, το νυφικü ζευγÜρι μπαßνει μαζß στην εκκλησßα. Οι Üλλοι ακολουθοýμε. Η εκκλησßα εßναι φωτισμÝνη και στολισμÝνη με λουλοýδια. Ο αÝρας εßναι γεμÜτος θυμßαμα. Οι Üνθρωποι φιλοýν τις εικüνες, ανÜβουν κεριÜ και τα τοποθετοýν στα μανουÜλια. Ο παππÜς στÝκεται χαμογελαστüς πßσω απü το τραπÝζι üπου βρßσκονται τα απαραßτητα του γÜμου και περιμÝνει. Η τελετÞ μπορεß να αρχßσει. Πρþτα γßνεται η τελετÞ του αρραβþνα üπου ο παππÜς επαναλαμβÜνει τρεις φορÝς «Αρραβωνßζεται ο δοýλος του Θεοý ΔημÞτριος την δοýλην του Θεοý Ασπασßαν». Στη συνÝχεια αντιστρÝφει τη σειρÜ και επαναλαμβÜνει 3 φορÝς «Αρραβωνßζεται η δοýλη του Θεοý Ασπασßα τον δοýλον του Θεοý ΔημÞτριον». Κατüπιν ο παππÜς περνÜ τις βÝρες στα χÝρια τους και ενþνει το χÝρι της νýφης με το χÝρι του γαμπροý.
Τþρα πλÝον μπορεß να αρχßσει η τελετÞ του γÜμου. Ο παππÜς διαβÜζει απü το ΕυαγγÝλιο και μετÜ το ζευγÜρι ασπÜζεται την ΚαινÞ ΔιαθÞκη. Οι κουμπÜροι στÝκονται πßσω απü το ζευγÜρι με δýο στÝφανα που εßναι ενωμÝνα. Αυτü που συνÝβη στην τελετÞ του αρραβþνα επαναλαμβÜνεται τþρα, μüνο που το κεßμενο εßναι λßγο αλλαγμÝνο «Ο δοýλος του Θεοý ΔημÞτριος νυμφεýεται την δοýλην του Θεοý Ασπασßαν» και το αντßστροφο. ΚÜθε φορÜ που το κεßμενο διαβÜζεται, αλλÜζονται τα στÝφανα πÜνω απü τα κεφÜλια του ζευγαριοý. Εßναι σημαντικü να μην κοπεß Þ χαλÜσει το κορδüνι ανÜμεσα απü τα στÝφανα. Αν συμβεß αυτü, εßναι κακü σημÜδι για το γÜμο. Κατüπιν το ζευγÜρι πßνει κρασß που το Ýχει ευλογÞσει ο παππÜς και η τελετÞ τελειþνει με το να γυρßσει το ζευγÜρι και οι κουμπÜροι με τον παππÜ επικεφαλÞς τρεις φορÝς γýρω απü το τραπÝζι üπου εßναι ακουμπισμÝνα τα αντικεßμενα που χρειÜζονται για το μυστÞριο.
Μüλις βγοýμε απü την εκκλησßα, αρχßζει ο χορüς. ¼λο το χωριü συμμετÝχει συμπεριλαμβανüμενου και του παππÜ, ο οποßος οδηγεß τον χορü με τις φιγοýρες που απαιτοýνται και δεßχνει üτι δεν εßναι κανÝνας αρχÜριος.

Οι Üνθρωποι στον ¶γιο ΒλÜσιο ξÝρουν να εκμεταλλεýονται τις ευκαιρßες που τους παρÝχονται για να γλεντοýν μαζß. Εμφανßζονται συνÝχεια καινοýριες δυνατüτητες. Δεν περνοýν δýο βδομÜδες και μας ξανακαλοýν σε γÜμο.
ΕπειδÞ üλοι γνωρßζονται μεταξý τους στο χωριü, ακüμη και οι κηδεßες εßναι Ýνα εßδος δημüσιας εκδÞλωσης. Εκτüς απü την ßδια την κηδεßα που γßνεται μÝσα σε Ýνα εικοσιτετρÜωρο απü τη στιγμÞ του θανÜτου, γßνονται πολλÜ μνημüσυνα στη μνÞμη του αποθανüντος. Το πρþτο γßνεται μüλις τρεις μÝρες μετÜ την κηδεßα, στη συνÝχεια επακολουθεß Ýνα μετÜ εννιÜ μÝρες, το επüμενο μετÜ σαρÜντα μÝρες, μετÜ απü Ýξι μÞνες, Ýνα χρüνο, και κατüπιν μετÜ απü τρßα χρüνια. ΜετÜ το μνημüσυνο των τριþν χρüνων ποικßλλει η συχνüτητα τÝλεσης μνημüσυνων απü οικογÝνεια σε οικογÝνεια. Μερικοß συνεχßζουν να τελοýν μνημüσυνα κÜθε τρßα χρüνια, Üλλοι αρκοýνται με κÜθε δÝκα χρüνια. Σε üλους üσους παßρνουν μÝρος στα μνημüσυνα μοιρÜζονται κüλλυβα, Ýνα γλυκü που αποτελεßται απü βρασμÝνο σιτÜρι, ζÜχαρη και καννÝλα. Στο ΝικολÜι το μεγÜλο μας γιο αρÝσουν πολý τα κüλλυβα. ¸τσι κÜθε φορÜ που χτυπÜ η καμπÜνα της εκκλησßας εκτüς απü τις καθορισμÝνες þρες για τον üρθρο και τον εσπερινü, τρÝχει στην εκκλησßα. ΣιγÜ-σιγÜ ο συχνüς αυτüς επισκÝπτης της εκκλησßας γßνεται φßλος με τον παππÜ. ¼ταν ο παππÜς τον ρωτÜ τι θα γßνει üταν μεγαλþσει, απαντÜ πιλüτος, και προσθÝτει για να κρατÞσει τα προσχÞματα, Þ παππÜς. Ο παππÜς βρßσκει την ιδανικÞ λýση, üταν του προτεßνει να γßνει πρþτα πιλüτος, γιατß Ýτσι θα εßναι εýκολο να πÜει στην ΕλλÜδα και να γßνει παππÜς.

Ο Βασßλης Χατζüπουλος εßναι ο ιδιοκτÞτης του μεγαλýτερου παντοπωλεßου, το οποßο κατÜ Ýνα μεγÜλο μÝρος λειτουργεß σαν το κεντρικü νευρικü σýστημα του χωριοý. ¼λη η αλληλογραφßα του χωριοý παραδßδεται εδþ και ως το τÝλος της δεκαετßας του 1990 Ýρχονταν εδþ οι κÜτοικοι χωρßς τηλÝφωνο στο σπßτι για να τηλεφωνÞσουν. Τþρα Ýχει τοποθετηθεß Ýνα τηλÝφωνο για το κοινü στην πλατεßα του χωριοý ακριβþς Ýξω απü το παντοπωλεßο, αλλÜ ακüμη οι Üνθρωποι τηλεφωνοýν στο Βασßλη, üταν θÝλουν να δþσουν Ýνα μÞνυμα σε κÜποιον στο χωριü. Τα παιδιÜ που βρßσκονται στην πλατεßα χρησιμεýουν σαν αγγελιοφüροι.
¼πως και τα Üλλα μαγαζιÜ Ýτσι και το δικü του εßναι σε κεντρικÞ θÝση στην πλατεßα. Απü δßπλα βρßσκεται Ýνα απü τα πιο πολυσýχναστα καφενεßα, που ανÞκει στον αδελφü του τον Νßκο. Μüνο μια πüρτα χωρßζει τα δýο μαγαζιÜ. Παλαιüτερα Þταν ο πατÝρας που δοýλευε τα μαγαζιÜ. Τþρα κÜθεται τον περισσüτερο καιρü Ýξω και κοιτÜζει τους γιους του που δουλεýουν.
Ο Βασßλης δεν πουλÜ μüνο τρüφιμα, σου προμηθεýει το κÜθε τι. Αν χρειÜζεσαι ξýλα για να κÜνεις κρεβατιÜ για την κληματαριÜ, τσιμÝντο, τοýβλα Þ ßσως Üμμο, το μüνο που Ýχεις να κÜνεις εßναι να τον ρωτÞσεις. Σου εξηγεß ποý μπορεßς να τα βρεις, εßτε στο σπßτι του εßτε στην αποθÞκη. Σου δανεßζει πρüθυμα τα κλειδιÜ και το καρüτσι, αν τα χρειÜζεσαι. Την πληρωμÞ την κανονßζουμε αργüτερα. ¼ταν αγορÜζουμε αναψυκτικÜ Þ μπýρα, δεν κρατÜ ποτÝ χρÞματα για τα μπουκÜλια, μας Ýχει απüλυτη εμπιστοσýνη üτι θα επιστρÝψουμε τα Üδεια μπουκÜλια.
Ο καιρüς εδþ περνÜ πολý γρÞγορα. ¼ταν μετÜ απü τÝσσερις βδομÜδες εßναι καιρüς να επιστρÝψουμε στο σπßτι μας, ο Βασßλης μας φÝρνει Ýνα μπουκÜλι σπιτικü ρακß, Üλλοι μας φÝρνουν κρασß Þ οýζο και η Ευρυδßκη Ýρχεται με δýο γεμÜτους κουβÜδες με φροýτα να Ýχουμε για το δρüμο.
¼λοι μας εýχονται καλü ταξßδι και καλþς να ξαναρθοýμε του χρüνου.

Σχεδüν μετÜ απü Ýνα χρüνο εßμαστε πÜλι στον ¶γιο ΒλÜσιο. Εßναι Απρßλης κι üλα τα οπωροφüρα δÝντρα εßναι ανθισμÝνα. Οι ροδακινιÝς χρωματßζουν τις πλαγιÝς ροζ. Αλλοý φÝγγει σε διÜφορες αποχρþσεις του Üσπρου. Το χυμþδες πρÜσινο Ýδαφος εßναι πιτσιλιστü με αναρßθμητα αγριολοýλουδα. Ο ουρανüς εßναι γαλανüς και το Αιγαßο πÝλαγος λÜμπει στο μπλε αζοýρ.
¸χουμε επιστρÝψει για να λÜβουμε μÝρος στο γιορτασμü του ΠÜσχα, τη μεγαλýτερη γιορτÞ της ΕλλÜδας.
Εßναι περßοδος νηστεßας. Η ΜεγÜλη ΒδομÜδα μüλις Ýχει αρχßσει. Δεν επιτρÝπεται να φÜει κανεßς οýτε κρÝας οýτε ψÜρι, αντßθετα, τα θαλασσινÜ üπως τα μýδια και τα χταπüδια, επιτρÝπονται. ΑλλÜ οι περισσüτεροι αρκοýνται στα λαχανικÜ και στο ψωμß. Ο κανüνας λÝει üτι πρÝπει κανεßς να νηστÝψει για σαρÜντα μÝρες, αλλÜ στις μÝρες μας λßγοι εßναι αυτοß που νηστεýουν περισσüτερο απü τη ΜεγÜλη ΒδομÜδα.

Τη ΜεγÜλη ΤετÜρτη γßνεται η ακολουθßα του Ευχελαßου üπου üλο το εκκλησßασμα δÝχεται το Üγιο μýρο. Τη ΜεγÜλη ΠÝμπτη κρεμÜται ο Ιησοýς -με τη μορφÞ μιας ξýλινης μορφÞς- σ’ Ýνα σταυρü μÝσα στην εκκλησßα. Τη ΜεγÜλη ΠαρασκευÞ γßνεται η ΑποκαθÞλωση, ο παππÜς τυλßγει τον Ιησοý μÝσα σ’ Ýνα σεντüνι και τον τοποθετεß και πÜλι στο ιερü.
Πιο νωρßς την ßδια μÝρα οι κÜτοικοι του χωριοý φÝρνουν λουλοýδια για να στολßσουν τον ΕπιτÜφιο. Εßναι τοποθετημÝνος μÝσα στον κυρßως ναü, και μετÜ απü μερικÝς þρες στολισμοý, παρουσιÜζεται σαν Ýνα Ýργο τÝχνης που λαμποκοπÜ απü ανταýγειες χρωμÜτων. Οι ψαλμωδßες στη διÜρκεια της ακολουθßας του ΕπιτÜφιου εßναι αργÝς και πÝνθιμες. Η ατμüσφαιρα εßναι φορτισμÝνη με λýπη. ΜετÜ την ΑποκαθÞλωση τοποθετεßται πÜνω στον ΕπιτÜφιο Ýνα κεντημÝνο κομμÜτι ýφασμα üπου απεικονßζεται ο Ιησοýς στο νεκροκρÝβατο. Στη συνÝχεια ο ΕπιτÜφιος περιφÝρεται γýρω-γýρω στο χωριü σε αργÞ πομπÞ. ¼ταν επιστρÝψει στην εßσοδο της εκκλησßας, τον σηκþνουν Ýτσι þστε üλο το εκκλησßασμα να μπορÝσει να περÜσει απü κÜτω για να μπει μÝσα στο ναü üπου τελειþνει η ακολουθßα που κρατÜ τρεις þρες.

Η νýχτα του ΠÜσχα εßναι το αποκορýφωμα και το σημαντικüτερο μÝρος της γιορτÞς. Και οι πιστοß και αυτοß που δεν ξÝρουν τι ακριβþς πιστεýουν και αυτοß που δεν πιστεýουν καθüλου, üλοι τους συμμετÝχουν. Φορþντας τα γιορτινÜ τους ροýχα και κρατþντας απü Ýνα κερß φτÜνουν στην εκκλησßα. Αυτοß που Ýρχονται πρþτοι βρßσκουν θÝση μÝσα, οι Üλλοι συγκεντρþνονται στο προαýλιο. Και τα παιδιÜ και οι μεγÜλοι εßναι χαροýμενοι. ¼λοι γνωρßζουν το τελετουργικü και ξÝρουν τι πρüκειται να συμβεß. ¼ταν σβÞνουν τα φþτα στην εκκλησßα, ξÝρουν üτι πλησιÜζει το αποκορýφωμα της τελετÞς. Λßγο πριν τα μεσÜνυχτα ο παππÜς ανÜβει δýο κεριÜ απü το καντÞλι που βρßσκεται στην Αγßα ΤρÜπεζα, τη μοναδικÞ φλüγα που ακüμη καßει. ΜετÜ ψÝλνει προς το εκκλησßασμα το «Δεýτε λÜβετε φως». Αυτοß που στÝκονται πιο μπροστÜ ανÜβουν το κερß τους απü τη φλüγα του κεριοý του παππÜ. Κατüπιν δßνουν τη φλüγα πιο πÝρα στους Üλλους και σýντομα üλη η εκκλησßα και η πλατεßα απ’ Ýξω εßναι φωτισμÝνες απü αναμμÝνα κεριÜ.
ΞÝρω τι πρüκειται να γßνει, γιατß εδþ και πολλÜ χρüνια γιορτÜζω το ελληνικü ΠÜσχα στην ελληνορθüδοξη εκκλησßα στο ¼σλο, αλλÜ δεν ξÝρω τßποτε για τη χειρονομßα που μου επιφυλÜσσει ο παππÜς. ΣτÝκομαι πßσω-πßσω στην εκκλησßα, αλλÜ φαßνομαι λüγω ýψους. ¼ταν ο παππÜς πλησιÜζει με το φως, üλοι üσοι εßναι κοντÜ προσπαθοýν να φτÜσουν πρþτοι τη φλüγα. Αυτüς σηκþνει ψηλÜ το χÝρι, þστε να μη μπορεß να τον φτÜσει κανεßς. ΠροχωρÜ αργÜ-αργÜ μÝσα στην εκκλησßα, Ýως üτου φτÜσει μπροστÜ μου. ΧαμογελÜ καθþς μου ανÜβει το κερß μου. Πριν προλÜβω να συνειδητοποιÞσω τι Ýχει συμβεß, η εκκλησßα εßναι κατÜφωτη απü αναμμÝνα κεριÜ και οι Üνθρωποι βγαßνουν Ýξω. Ακριβþς τα μεσÜνυχτα ο παππÜς αναφωνεß προς τους συγκεντρωμÝνους: «Χριστüς ανÝστη» και το εκκλησßασμα απαντÜ «Αληθþς ανÝστη». Τα πυροτεχνÞματα κροταλßζουν μÝσα στη νýχτα, ενþ οι Üνθρωποι χαιρετιοýνται με το «Χριστüς ανÝστη» και την απÜντηση «Αληθþς ανÝστη» και δßνουν ο Ýνας στον Üλλον το φιλß της συμφιλßωσης και της συγνþμης.
Πολλοß φεýγουν τþρα για να πÜνε στο σπßτι και να φÜνε τη μαγειρßτσα, μια σοýπα που γßνεται απü τα εντüσθια του αρνιοý που θα ψηθεß στη σοýβλα την επüμενη μÝρα. Η νηστεßα Ýληξε.
Οι πιο πιστοß μÝνουν στην εκκλησßα για να παρακολουθÞσουν το τελευταßο μÝρος της λειτουργßας, πριν πÜνε σπßτι για να φÜνε τη μαγειρßτσα. Τα κεριÜ που Üναψαν στην εκκλησßα τα παßρνουν μαζß τους. Με την κÜπνα του κεριοý που ακüμη καßει σχεδιÜζουν Ýνα σταυρü στο υπÝρθυρο πÜνω απü την εßσοδο του σπιτιοý. Ο σταυρüς θα ευλογεß και θα προστατεýει την οικογÝνεια üλο το χρüνο. ¼ταν μπουν μÝσα, ανÜβουν το καντÞλι μπροστÜ στα εικονßσματα με τη φλüγα του κεριοý.

Την επüμενη μÝρα αναδýονται μυρωδιÝς αρνιþν που ψÞνονται σε üλο το χωριü. Σχεδüν σε κÜθε κÞπο και σε κÜθε αυλÞ κÜθονται Üνθρωποι και γυρßζουν μια σοýβλα. ΣυνÞθως κÜθονται πολλοß μαζß. Αυτü γßνεται üχι μüνο γιατß χρειÜζονται πολλÜ χÝρια για το σοýβλισμα αλλÜ και για την παρÝα, γιατß το σοýβλισμα του αρνιοý εßναι μßα αργÞ διαδικασßα που κρατÜ πολλÝς þρες.
ΑμφιβÜλλω αν υπÜρχει Ýνας Üνθρωπος στον ¶γιο ΒλÜσιο Þ σ’ ολüκληρη την ΕλλÜδα που δεν τρþει αρνß τη μÝρα του ΠÜσχα. ΚÜτι Üλλο θα Þταν ανÞκουστο. ¸να Üλλο πρÜγμα που τρþγεται το ΠÜσχα εßναι τα αυγÜ. Τις τελευταßες μÝρες πριν απü το ΠÜσχα βÜφονται αυγÜ. Το κüκκινο εßναι το σωστü χρþμα, αν και σιγÜ-σιγÜ χρησιμοποιοýνται και Üλλα χρþματα. ΜÝσα σε κÜθε σπßτι υπÜρχουν καλαθÜκια γεμÜτα αυγÜ. ΑρχικÜ τα αυγÜ Þταν σýμβολο γονιμüτητας, τþρα συμβολßζουν το αßμα του Χριστοý. Αν κανεßς πÜει επßσκεψη αυτÝς τις μÝρες, εßναι σßγουρο üτι θα τον κερÜσουν αυγÜ και Ýνα κομμÜτι τσουρÝκι, το παραδοσιακü πασχαλιÜτικο γλυκü. Οι Üνθρωποι τσουγκρßζουν αυγÜ και αυτüς που Ýχει το πιο γερü αυγü θεωρεßται νικητÞς.

ΜετÜ το παραδοσιακü πασχαλιÜτικο γεýμα επακολουθεß φυσικÜ γλÝντι. Η μουσικÞ ακοýγεται σ’ üλο το χωριü ως αργÜ τη νýχτα και ηχεß ακüμη στ’ αυτιÜ μας, üταν μια-δυο μÝρες αργüτερα επιστρÝφουμε στο σπßτι μας στη Νορβηγßα σε μια Üλλη πραγματικüτητα και σε μια Üνοιξη που μüλις Ýχει κÜνει τα πρþτα της δειλÜ βÞματα.

 

Back to BØKER        Back to AGIOS VLASIOS