T U R E N E
Et dykk ned i tre av turene jeg har begått

vandreren

En 15 måneders vandretur fra Norge til Isfahan i Iran via Vest-Europa.

Den 17. mai 1976 la jeg ut på en fottur fra Røyken, nederst i Buskerud fylke, til Iran. Turen skulle ta drøye 15 måneder .
    Jeg var utstyrt med gode kart, som for en stor del var skaffet før jeg startet. Hovedsaklig fulgte jeg småveier og stier. Ved et par tilfeller forlot jeg også stiene og passerte noen skogspartier på kompasskurs.
    Alt jeg hadde med meg bar jeg på ryggen, noen få klær, mat, vann, reiseapotek, toalettsaker, et lite hjemmelaget telt som nærmest kan beskrives som et romslig trekk rundt soveposen, sovepose, fotoapparat, skrive- og tegnesaker, gassapparat samt en liten kjele, spiseredskap, tollekniv og lommekniv, kart og kompass og ikke å forglemme en spaserstokk får å holde rytme i marsjen. Den skulle også fungere som forsvarsvåpen og var god å ha da jeg ble angrepet av villhunder oppe i de greske fjellene.
    Turen gikk ned langs vestkysten av Sverige, gjennom Danmark, langs nordvestkysten av Tyskland gjennom Nederland, Belgia og Luxenburg. Så ble det en snipp av Frankrike før jeg tok fatt på Sveits og Alpene. Deretter fulgtet Italia på langs. Fra Brindesi tok jeg båt til Hellas. Så var det Tyrkia og Asia som sto for tur. Da jeg nådde Ankara, på den tyrkiske høysletta ble vandringen videre mot Iran i stor grad erstattet med buss.
    I slutten av august 1977 overrasket jeg alle ved å komme tilbake med en forlovede, Kiriaki, som jeg hadde truffet i Hellas og som jeg hadde tilbragt noen uker sammen med i Iran og senere Hellas før jeg returnerte til Norge.
    Vi er fremdeles lykkelige gift og trives i hverandres selskap.

Hvis du ønsker å fordype deg mer og se bilder fra turen kan du klikke her.

 

robåt

En 380 dagers rotur med en åpen færing fra Norge til Hellas.

Turen ble gjennomført med en 18 1/2 fots lang færing med hjelpeseil, slik at jeg kunne seile når vinden kom bakfra. Til tross for seilet regner jeg med å ha rodd 80% av distansen og seilt ca 20%.
    Starten var lagt til Son i Oslofjorden. De første åretakene ble tatt den 23. juni 2005. 380 dager senere, den 8. juli 2006. endte turen ved halvøya Pilion i Egeerhavet.
    Turen gikk ned Svenskekysten, langs østkysten av Danmark før jeg tok over Østersjøen til Tyskland. Fra Lübeck fulgte jeg vannveiene gjennom hele Sentral-Europa (Tyskland, Nederland, Belgia, Frankrike) til Marseille og Middelhavet.
    Mye dårlig vær vinterstid førte til at jeg forliste på rivieraen. Etter at båten var reparert og utstyret jeg hadde mistet var erstattet, fortsatte ferden.
    På grunn av tidsnød - jeg hadde ett års permisjon fra lærejobben - fikk jeg fraktet båten tvers over Italia fra Genova til Rimini for å unngå det tidkrevende stykket rundt Syd-Italias støvelhel og tåspiss.
    I Italia reddet jeg en ung mann fra å drukne.
    Den 12. mai krysset jeg over Adriaterhavet fra Otranto i Italia til Othoni i Hellas. Takket være litt for sterk medvind ble kryssingen unnagjort på kun 18 timer. Røff sjø og sterk vind medførte mye vann i båten og meget konsentrert seiling.
    Deretter gikk ferden nedover Hellas vestkyst, inn den lange Korintbukta, gjennom Korintkanalen for så til slutt å ro oppover i Egeerhavet.

Hvis du ønsker å fordype deg mer og se bilder fra turen kan du klikke her.

FOREDRAG
Jeg reiser også rundt med et foredrag om roturen. Hvis du ønsker å vite mer om dette foredraget så klikk her
foredrag.

 

Nulla ved kai syd for Stockholm

En planlagt reise med seilbåt fra Sverige til Hellas via Rhinen, Donau og Svartehavet. På grunn av sykdom måtte jeg gi meg like etter at Rhinen var nådd.

28. mai, 2014 kastet vi (min venn kaptein Arne Georlin og jeg) loss med den lille, 19 fot lange, seilbåten Noulla fra en liten havn nord for Stockholm. Målet var Hellas.
Reisen skulle etter planen ta oss over Østersjøen til Lübek, langs kanaler i Tyskland og oppover Rhinen til vi nådde Donau som vi skulle følge medstrøms til Svartehavet. Tilfeldighetene og sykdom gjord at jeg måtte avslutte like etter at vi nådde Rhinen. Det ble likevel en tur full av oplevelser og gode minner.

Skipseier og Kaptein Arne Georlin er en god venn gjennom mange år. Han var bl.a. med som medroer i 33 dager, fordelt på fire forskjellige etapper, under roturen fra Norge til Hellas som ble foretatt 2005/2006. Nå var rollene byttet, han var kaptein og jeg hadde mønstret på som matros.

Reisebrev fra turen er lagt ut i kronologisk rekkefølge og kan leses ved å klikke her.